Empfehlungen zur Zahngesundheit während der Schwangerschaft

Hamilelik döneminde ağız ve diş bakımı, anne bebek sağlığı için büyük önem taşır. Yeterli kalsiyum tüketimi gibi faktörler ağız ve diş problemlerinin önüne geçerek kaliteli bir hamilelik süreci geçirmenize katkıda bulunur. ‘Yüksek Topuklar’ ekibi olarak anne adaylarına, hamilelikte diş sağlığı Wir bieten Anregungen dazu.

Hamilelik döneminde yaşanan diş ve diş eti sorunları diş kaybına yol açabilir. Bu dönemde bazı noktalara dikkat ederek ağız ve diş sağlığınızı koruyabilirsiniz. Bunlardan biri, kalsiyum içeren besinleri dengeli bir şekilde tüketmektir.

Sağlıklı ve dengeli beslenin!

Schwangerschaft döneminde ağız ve diş sağlığınız için A, C, D vitaminleri, fosfor ve kalsiyum bakımından zengin meyve ve sebzeler, tahıl, süt ve süt ürünleri, et, balık ve yumurta düzenli olarak tüketilmelidir. Hamilelik döneminde bebeğin ve annenin kemik sağlığı için anne adayı, günde 1200-1500 mg kalsiyum almalıdır. Süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum bakımından zengin besinlerdir. Bu besinleri hamilelik süresince bol bol tüketmelisiniz.

Ağız hijyenine dikkat edin!

Hamilelik döneminde tükürükteki asit miktarı artar ve dişler çürümeye daha yatkın hale gelir. Özellikle ilk aylarda yaşanan kusmalar, çürük riskini artırır. Bunun için, anne adayı olarak ağız hijyenine kesinlikle dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde, hormonal değişime bağlı olarak diş eti sorunları ve çürükler artar. Diş etleriniz kanadığı için dişlerinizi fırçalamaktan kaçınabilirsiniz. Bu durum da dişlerinizde daha fazla bakteri birikmesine, diş etlerinde şişliğe, kızarıklığa ve daha çok kanamaya yol açar.

Hamilelikte diş beyazlatma

Uzmanlar, hamilelik döneminde diş beyazlatmayı kesinlikle önermiyor. Böyle bir düşünceniz varsa, herhangi bir riski önlemek için bebeğinizi sağlıkla kucağınıza almayı beklemelisiniz. Evde diş beyazlatmak isterseniz aşağıdaki doğal yöntemleri deneyebilirsiniz:

  • Kabartma tozu ve limon suyunu macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Dişlerinizi bu macunla temizleyin.
  • Bir adet çileği ezin. Tuz ve kabartma tozuyla karıştırarak dişlerinizdeki lekelere sürün.
  • Bir kaşık Kokosnussölnı alıp ağzınızda çalkalayarak da doğal ağız bakımı yapabilirsiniz.

Hamilelikte diş macunu zararlı mı?

Hamilelik süresince kullanmanız gereken diş macunu florürsüz olmalıdır. Çünkü, fazla florürün üremeyi ve bebeğin gelişimini olumsuz etkiler.

Hamilelikte diş dolgusu yapılır mı?

Hamilelik döneminde diş dolgusu yaptırabilirsiniz. Ancak, diş hekiminizden metal olmayan dolgulardan yapmasını isteyin. Çünkü, metal dolguların içerisinde cıva bulunur. Cıva, anne ve bebek sağlığını olumsuz etkiler.

Hamilelikte diş sağlığı için bunlara dikkat edin:

  • Tatlı yedikten kısa bir süre sonra dişlerinizi fırçalamalısınız.
  • Kusma problemi yaşıyorsanız, kustuktan sonra dişlerinizi fırçalamaya çalışın. En azından ağzınızı suyla çalkalayın.
  • Diş etleriniz kanadığı için diş fırçalamaktan kaçınmayın.
  • Dişlerinizi günde en az iki kez fırçalayın. Bunun yanı sıra, gün içinde en az bir kere diş ipi kullanmak etkili diş bakımı yapmanızı sağlar.
  • Hamileler için olan ağız gargaraları ile veya ılık tuzlu su ile gargara yapın. Özellikle ılık tuzlu su diş etlerinizi rahatlatır ve diş eti hassasiyetini azaltır.
  • Kalsiyum alımına özen gösterin.
  • Mecbur kalmadıkça röntgen çekim işlemleri gerçekleştirmeyin.
  • Hamileliğin ilk 3 ayında diş tedavisinden kaçının. Tedaviler için en uygun aylar, 4, 5 ve 6. aylardır. Son 3 ay da acil olmayan tedavilerinizi doğum sonrasına erteleyin.
  • Ağrı kesici ve antibiyotik almadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
  • Diş tedavisi için lokal anestezi yapılmadan önce kadın doğum uzmanının görüşünü almayı unutmayın.

Hamilelikte diş sağlığı hakkında önerileri okudunuz. Bebeğin diş gelişimi de anne karnında, 5. ve 6. haftalarda başlar. Bu dönemde anne adayı olarak, hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin diş gelişimi için dengeli beslenmeye ve düzenli ağız bakımı yapmaya özen göstermelisiniz.

Was ist gut gegen Stress in der Schwangerschaft?

Was hilft gegen Übelkeit in der Schwangerschaft?

Wie sollte die persönliche Betreuung während der Schwangerschaft sein?

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Kommentar

Name

Kategorien 0 Wunschzettel 0 Vergleichen Konto

Siparişini Öylece Bırakıyordun Dimi :)

Alışverişini tamamladığını fark ettik. :( Bu duruma üzüldük. Senin için güzel bir süprizimiz olabilir, istersen aşağıya mail adresini yaz ve gönder bir kaç dakika sonra mail kutunu kontrol et, sepetindeki ürünler için sana sevimli hediyemizi bekle deriz :=)








Einkaufswagen (0)

Ihre Tasche ist leer

Verpassen Sie keine tollen Angebote! Beginnen Sie mit dem Einkaufen oder melden Sie sich an, um hinzugefügte Produkte anzuzeigen.

Neuheiten kaufen anmelden
Hauptmenü
Einkaufen nach Kategorie Alles sehen