Период беременности, Без рубрики @tr

Как проводится лечение зубов во время беременности?

Diş hekimi Mehmet Gözaydın, hamilelikte diş sağlığı hakkında en çok merak edilen sorulara, uzman cevapları veriyor. ‘Yüksek Topuklar’ okuyucu olmak bir ayrıcalıktır: En doğru bilgileri, uzmanından öğrenirsiniz.

Kadınlar için hayatlarının en zor fakat en kutsal dönemlerinden olan hamilelik süreci, fiziksel ve ruhsal değişimlerin gözlendiği bir süreçtir. Bu süreçten diş ve ağız sağlığı da payını almaktadır. Hamilelik süresince ağız ve diş sağlığının korunması aslında bu dönem öncesinde sorunların giderilmesiyle çok daha kolay olmaktadır. Ne var ki plansız gebeliklerde kaçınılmaz olduğuna göre, bu sürecin en sorunsuz atlatılması için oluşabilecek sorunları ve çözümlerini özetlemeye çalıştım.

Öncelikle anne baba olma planları artık baskın bir hale geldiyse, diş hekimi ziyareti için zaman gelmiş demektir. Bu ziyarette varolan sorunlar ve süreç içerisinde çıkması muhtemel sorunlar giderilmelidir. Çürük dişlerin tedavisiyle diş eti sağlığı mükemmel duruma getirilip ağız hijyeni ve hamilelikte çıkabilecek sorunlar konusunda diş hekimi tavsiyeleri dikkatlice dinlenmelidir.

  • Hamilelik sürecinde diş daha kolay çürür mü ?

Беременность sanıldığı gibi dişlerden kalsiyum çekilmez. Diş çürüme sebepleri bu dönemde ağzın asit ortamının değişmesiyle alakalıdır. İlk aylarda yaşanan kusmalar ağız ortamını asidik bir ortama çevirir. Bulantı hijyen uygulamalarının yapılamamasına sebep olur. Anne adayları bulantı ile savaşmak için karbonhidratlı yiyeceklere yönelmektedirler. Karbonhidratlar asit salgısını arttırıp çürüğe yatkın bir ortam hazırlamaktadırlar.

  • Neden diş etlerim kanıyor ve şişti?

Беременность diş eti büyümeleri görülebilir. Kanamalı bu büyümeler, bazı vakalarda diş yüzeylerini örtecek kadar artabilir. Bunun sebebi hormonel değişimler, önceden varolan diş eti sorunları, diş taşları ve bozulan hijyen şartlarıdır. Bu sorunların geri dönüşümü için dişhekimine başvurmaktan asla çekinilmemelidir.

  • Hamilelikte diş tedavisi uygulanabilir mi ?

Hamilelikte diş tedavisini dönemlere ayırmak gereklidir, 0-3 aylık dönem bebeğin organ oluşum dönemi olduğundan mümkün olduğunca ilaçlı tedavilerden kaçınılır. Şart ise kadın doğum uzmanı görüşü alınmalıdır. Yine bu dönemde röntgen çekiminden özellikle kaçınılmalıdır.

3-6 aylık dönem tedaviler için ideal dönemdir. Kadın doğum doktoru ile fikir alışverişi içerisinde gerekli tedaviler uygun ilaçlar ile yapılabilir.

6-9 aylık dönem acil tedaviler haricindeki tedaviler doğum sonrasına ertelenir. Aciliyet varsa hastanın doktoru ile iletişim kurularak zorunlu tedaviler hastanın genel sağlığı uygunsa yapılabilir.

  • Hamilelerde ilaç kullanımı nasıl olmalıdır?

İlk 3 ay kaçınılmalıdır. Daha sonraki dönemlerde kadın doğum uzmanının da önerileri dikkate alınarak uygun antibiyotik ve ağrı kesiciler zorunlu durumlarda kullanılabilir.

  • Hamilelikte röntgen çektirebilir miyim?

İlk 3 ayda kaçınılmalıdır. Zorunlu durumlarda 4. aydan itibaren kurşun yelek giyme şartı ile düşük dozlarda radyasyon veren cihazlar ile sadece gerektiği kadar çok az sayıda röntgen çekimi yapılabilir.

  • Hamilelikte ağız bakımı nasıl olmalıdır?

Katkı maddeleri en aza indirilmiş diş macunları ile düzenli fırçalama yapılmalıdır. Bu sayı idealde günde üçtür. Kusma meydana geldiği durumlarda tekrar dişler fırçalanıp uygun ortamda değil ise ağız çalkalanmalıdır. Asitli ve şekerli yiyeceklerden uzaklaşılmalıdır. Kalsiyum yönünden zengin besinler bolca tüketilmelidir. Vitamin ve mineral yönünden zengin bir diyet uygulanmalıdır. 2 aylık periyotlarda kontrol amaçlı diş hekimi ziyareti yapılmalıdır. Gerekli dikkat ve özen gösterildiği taktirde gebelik süreci ağız ve diş eti sağlığı yönünden mümkün olduğunca az sorun ile atlatılacaktır.

Tüm anne adaylarının hamilelik sürecinin sağlıklı ve mutlulukla sonuçlanacak bir dönem olarak geçmesini dilerim.

Diş Hekimi Mehmet GÖZAYDIN

mgozaydin.68@gmail.com

İletişim için: 0543 668 81 68

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *